Λίγη Ιστορία

Το Γυμνασιακό παράρτημα Βροντάδου στεγάστηκε σε κτήριο που κτίστηκε με δαπάνη του καπετάν Γεωργίου Χ”Φραγκούλη Ανδρεάδη, σε θέση προνομιούχο, ανάμεσα στο σημερινό Δημοτικό κατάστημα και στο ναό της Παναγίας της Μούτσαινας,  και στο οποίο  είχε λειτουργήσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα από το 1929 έως το 1932 Σχολή Εμποροπλοιάρχων και στη συνέχεια Ταπητουργική Σχολή μέχρι το 1939.
Ως  Γυμνασιακό παράρτημα του Γυμνασίου Αρρένων Χίου, ιδρύθηκε στις 14 -10- 1941,  ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων του Βροντάδου, που μέχρι τότε ήταν υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν πεζοί στα Γυμνάσια της Χίου, για να απολαύσουν τα αγαθά της Μέσης Παιδείας. Προηγούμενες προσπάθειές τους είχαν ναυαγήσει λόγω του οικονομικού κόστους και της έλλειψης υποδομώνΠρώτος Διευθυντής του Γυμνασιακού Παραρτήματος υπήρξε ο Βρονταδούσης θεολόγος καθηγητής Δημήτριος Σκούφαλος.
Τότε αποφασίστηκε από το Σύλλογο Διδασκόντων να καθιερωθεί η 3η Νοεμβρίου ως γενέθλιος ημέρα του Παραρτήματος,  ημέρα που η Εκκλησία μας τιμά την ανακομιδή Των Ιερών Λειψάνων Του Αγίου Γεωργίου Του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου, και την ανάμνηση των Εγκαινίων του Ναού στη Λύδδα της Ιόππης.
Το έτος 1956 το παράρτημα έγινε αυτοτελές Γυμνάσιο με πρώτο Γυμνασιάρχη τον Βρονταδούση Μαθηματικό Γεώργιο Ιω. Πιταούλη. Το νέο Γυμνάσιο αντιμετωπίζει έντονα κτιριακά προβλήματα που οφείλονται στην αυξητική τάση των μαθητών σε συνδυασμό με την παλαιότητα των τριών από τις πέντε συνολικά αίθουσες διδασκαλίας που διέθετε. Αρωγός για την κάλυψη των παραπάνω αναγκών  ήρθε ο καθηγητής Στρατής Ανδρεάδης, ο οποίος κατά το σχολικό έτος 1958-59 ανακαίνισε το διδακτήριο εκ βάθρων και πρόσθεσε νέες αίθουσες.
Για την προσφορά του αυτή το διδακτήριο με απόφαση του υπουργού
Γ. Βογιατζή στις 10-9-1959  ονομάστηκε «Ανδρεάδειον Γυμνάσιον Βροντάδου»  και ανακηρύχθηκε  Μεγάλος Ευεργέτης  από το Δήμο Βροντάδου το 1963.

Το 1961 το διδακτήριο  απέκτησε   Ναυτική κατεύθυνση και το 1965 χωρίστηκε σε τριετές Γυμνάσιο και τριετές Λύκειο.Την ίδια χρονιά ολοκληρώθηκε και η κατασκευή τριωρόφου κτίσματος δυτικά του αρχικού, που περιελάμβανε αμφιθέατρο Φυσικής-Χημείας και έξι αίθουσες διδασκαλίας. Επί της  δικτατορίας το Γυμνάσιο και το Λύκειο ενώθηκαν  πάλι σε εξατάξιο Γυμνάσιο μέχρι το 1976, οπότε και έγινε πάλι ο χωρισμός τους σε Γυμνάσιο και Λύκειο που όμως συστεγάζονται. Το 1980 ξεκινά επί Δημαρχίας κ. Μάρκου Μεννή το κτίριο που στεγάζεται σήμερα το ΕΠΑΛ Βροντάδου.
Όμως η συνεχής αύξηση του μαθητικού δυναμικού  καθιστά και πάλι ανεπαρκείς τις υπάρχουσες υποδομές και η ασφυκτική την συνύπαρξη τριών σχολείων στον ίδιο χώρο και επιβάλλει την ανέγερση νέου διδακτηρίου

Η μεταστέγαση

Αποφασίζεται λοιπόν από την τότε δημοτική αρχή του κ. Αριστείδη Ζαννίκου η κατασκευή νέας πτέρυγας, για να στεγάσει το Γυμνάσιο. Η αρχιτεκτονική μελέτη εκπονήθηκε από τον αρχιτέκτονα κ. Κώστα Μαϊστράλη, και προέβλεπε την σύζευξη της υπό ανέγερση πτέρυγας με το προϋπάρχον τριώροφο κτίσμα.
Δυστυχώς, η σύζευξη δεν πραγματοποιήθηκε γιατί το παλαιό τριώροφο κτίσμα κρίθηκε –καθυστερημένα- ακατάλληλο και κατεδαφίστηκε.
Η νέα πτέρυγα παραδόθηκε προς χρήση από το Γυμνάσιο κατά το σχολικό έτος 2001-02, ενώ η τελετή εγκαινίων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου 2002 παρουσία του τότε Νομάρχη κ. Γιάννη Γαϊσίδη, της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Μαρίας Σκέμπερη, του Προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Σταμάτη Κάρματζη, των Δημάρχων Ομηρούπολης κ. Μάρκου Μεννή και Καμποχώρων κ. Πολύδωρου Λαμπρινούδη, του πρώην Δημάρχου κ. Αριστείδη Ζαννίκου καθώς και όλων των Εκπαιδευτικών και τοπικών Αρχών. Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης κ. Διονύσιος.
Στο “Ανδρεάδειο Γυμνάσιο Βροντάδου”  όπως είναι η επίσημη ονομασία του, φοιτούν μαθητές και μαθήτριες  από  την περιοχή του Βροντάδου της Συκιάδας  της Λαγκάδας και της Αγίας Παρασκευής

Η νέα πτέρυγα "ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΚΡΙΜΙΖΗΣ"

Η νέα πτέρυγα όπως αναφέρθηκε, μολονότι πολυτελής και καλαίσθητη, δεν καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του Γυμνασίου με αποτέλεσμα να υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια η ανάγκη χρήσης προκατασκευασμένων αιθουσών διδασκαλίας τοποθετημένων στον αύλειο χώρο. Αποφασίστηκε λοιπόν η ανέγερση νέας πτέρυγας που θα καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες όλων των διδακτηρίων (Λυκείου, Γυμνασίου και ΕΠΑΛ) οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν στις 25 Φεβρουαρίου 2013. 
Μετά από πολλές καθυστερήσεις και δυσκολίες η νέα πτέρυγα ολοκληρώθηκε και έτσι χθες Τετάρτη 1η Μαρτίου 2017 έγινε η παράδοση και η διοικητική παραλαβή για χρήση, παρουσία του δημάρχου Χίου κ. Μανώλη Βουρνού των αντιδημάρχων Στρατή Γδύση και Ματθαίου Φαφαλιού, των μηχανικών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χίου Ελευθερίου Παπαλάνη, Μάρκου Γεραζούνη, Νικολάου Νεαμονίτη   και  Σταματίου Ποδαρά, των εκπροσώπων  της αναδόχου  κοινοπραξίας εταιρείας “ΣΤΟΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ – ΜΠΕΛΕΓΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ”, Ιωάννης Μπελέγρης, Βαγγέλης και Σωτήρης Στρογγυλός  και των Δ/ντών των σχολείων του συγκροτήματος Λεωνίδα Μπριλή, Ιωάννη Ρόκου και Γεωργίου Μύτη.
Η νέα πτέρυγα περιλαμβάνει:
Ισόγειο επιφάνειας 860,54 μ2, αναπτύσσονται οι χώροι: Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, Βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο, Εργαστήριο Τεχνολογίας, Σχεδιαστήριο, Αίθουσα μουσικής,  Βοηθητικοί χώροι – wc, Χώρος Φύλακα , και στο πίσω μέρος χωροθετούνται οι Η/Μ εγκαταστάσεις και τα wc προσωπικού. Οι χώροι στη στάθμη αυτή εξυπηρετούν και τα δύο σχολεία. Στον ημιώροφο  στεγάζονται χώροι αποθηκευτικοί, wc καθηγητών, και χώροι αρχείου.

Στον Α’ όροφο επιφάνειας 844,12 μ2, αναπτύσσονται οι χώροι: 2 αίθουσες διδασκαλίας – εργαστηρίων του ΕΠΑΛ, 2
αίθουσες διδασκαλίας του Λυκείου, 3 αίθουσες διδασκαλίας του Γυμνασίου, γραφεία καθηγητών και Δ/ντή του Γυμνασίου, Κυλικείο, Βοηθητικοί χώροι και WC καθηγητών. Στη στάθμη αυτή προβλέπεται από το δευτερεύον κλιμακοστάσιο 

Στον Β’ όροφο επιφάνειας 740,64 μ2, αναπτύσσονται οι χώροι: 4 αίθουσες διδασκαλίας του Λυκείου,  4 αίθουσες διδασκαλίας του Γυμνασίου, αίθουσα καλλιτεχνικών, και βοηθητικοί χώροι και WC μαθητών του Λυκείου.

Όλο το κτίριο επιδιώχθηκε να προσαρμοστεί λειτουργικά με τα υφιστάμενα διδακτήρια και μορφολογικά με την υπάρχουσα πτέρυγα του Γυμνασίου Βροντάδου και αποτελεί πραγματικά ένα κτήριο-κόσμημα για την περιοχή του Βροντάδου ικανό να καλύψει με τον πλέον σύγχρονο τρόπο τις ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών. 
Η χρηματοδότηση του έργου έγινε μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013 με ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Κρήτη & Νήσοι Αιγαίου”  της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ. 

Τέλος  θυμίζουμε ότι η νέα πτέρυγα με πρόταση του τοπικού συμβουλίου του Δ.Δ. Ομηρούπολης και ομόφωνη αποδοχή της σχολικής κοινότητας, ονομάστηκε “ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΚΡΙΜΙΖΗΣ” προς τιμή του διακεκριμένου συμπατριώτη μας.